Kastamonu doğal mirasının turizm potansiyeli ve sürdürülebilir doğa turizmi için bir yol haritası - Şahin, Hilal (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Son yıllarda doğaya ait güzelliklerin insanlar üzerindeki etkisi ve çekiciliğinin yanı sıra bilgi, iletişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, seyahat sürelerinin giderek kısalmasını sağlayarak insanlarda yeni yerler görme ve farklı deneyimler yaşama isteği meydana getirmektedir. Deniz, kum ve güneşten oluşan klasik turizm anlayışının yanında farklı turizm çeşitleri ortaya çıkmış, doğa turizmi de bu turizm türleri arasında gittikçe önem kazanmıştır. Ancak bu ilginin doğal bir sonucu olarak sürdürülebilirlik olgusu genelde tüm turizm türleri için gündeme gelmiş, özellikle doğa ve doğaya dayalı turizmin sürdürülebilirliği diğer türlere kıyasla daha da önemsenmeye başlamıştır. Bu eğilimin temelinde gelecek nesillerin bozulmamış bir doğal çevre haklarının korunması kaygısı önemli bir rol oynamıştır. Ülkemizde doğa turizmi açısından zengin olan illerden biri de Kastamonu’dur. Kastamonu’da doğa turizminin daha fazla gelişmesi ve gelecekteki nesillerin mevcut kaynaklardan faydalanabilmesi için doğal mirasın, sürdürülebilir turizm ilkesiyle kullanılmasına özen gösterilmesi gereklidir. Bu çalışmada, Kastamonu’nun doğal mirası ve söz konusu mirasın sunmuş olduğu doğa turizmi potansiyelinin sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanacağı ortaya konmak istenmiştir. Çalışmada Kastamonu’nun sahip olduğu doğal mirasın saptanabilmesi için öncelikle ilgili yazın derinlemesine taranmıştır. Çalışmada ayrıca söz konusu mirasın sürdürülebilirliği ilgili yazındaki yönetim modelleri ve doğa turizmine konu alanların yönetiminde söz sahibi bireylerin bakış açılarıyla ortaya konmuştur. Araştırmada ilgili yazın taramasının yanı sıra yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanan veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Kastamonu’nun doğal miras açısından zengin bir potansiyele sahip olduğu ve bunun sürdürülebilirliği içinde bilgilendirme, reklam ve tantım dışında gerekli alt yapı ve ulaşım sorunlarının etkin yönetimi için bir yol haritası ortaya konmuştur.
Keywords: Doğa, doğal miras, doğa turizmi, sürdürülebilir turizm