Kastamonu merkezdeki okul binalarında havadaki radon aktivitesinin ölçülmesi - Aras, Gülseren (Kastamonu Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada Kastamonu ili merkezindeki ilk ve ortaöğretim binalarının içindeki radon aktivitesi, Genitron Instruments tarafından üretilen AlphaGUARD PQ 2000PRO radon detektörü ile ölçülmüştür. Seçilen okullar kentin değişik yerlerindeki, eski ve yeni oluşlarına, kentin içindeki konumlarına göre belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerde elde edilen ortalama radon aktivitesi Vali Aydın Arslan İlköğretim Okulunda 15,95 ± 6,68 Bq\m 3 , Kız Meslek Lisesinde 23,46 ± 8,76 Bq\m 3 , Gazi Paşa İlköğretim Okulunda 58,98 ± 19,77 Bq\m 3 , Endüstri Meslek Lisesinde 33,78 ± 11,86 Bq\m 3 , Ali Fuat Darende İlköğretim Okulunda 11,87 ± 5,53 Bq\m 3 , Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunda 36,94 ± 12,85 Bq\m 3 , İsfendiyarbey İlköğretim Okulunda 18,03 ± 7,24 Bq\m 3 olarak ölçülmüştür. Uluslararası Atom Enerji Ajansı Temel Güvenlik Standartları (IAEA-BSS) çerçevesinde, evlerde radon için tavsiye edilen düzeyler 200-600 Bq/m3 olarak belirlenmiştir. Türkiye’de Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’ne göre evler için izin verilen limit değer 400 Bq/m3 , işyerleri için 1000 Bq/m3 tür (TAEK 2009). Ölçüm yapılan okullarda elde edilen ortalama radon aktivitesi, Uluslararası ve Türkiye standartlarına göre izin verilen değerlerin altındadır.
Measurement of radon activity in air in school buildings in Kastamonu center