KANSER OTU (Inula viscosa) EKSTRAKTLARININ ANTİMİKROBİYAL VE DNA KORUMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - ABOUJANAH, Alsideeq Abdulsalam Ahmed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Günümüzde geleneksel tıp, dünyanın her yerinde kullanıcıların güçlü bir sağlık eğilimi haline gelmiştir. Bu nedenle, kanser otu (Inula viscosa), havzanın Akdeniz ülkelerindeki en geleneksel tıbbi kullanımlardan biri olmaya devam etmektedir. Bu araştırma çalışmasında, üç çözücü [metanol, etil asetat ve su (H20)] kullanılarak elde edilen ve çeşitli bakteri suşları (Gram-pozitif; S. aureus ATCC 25923, S. epidermis, S. alfa haemolyticus, E. faecium, L. monocytogenes ATCC 7644, E. durans ve ayrıca Gram-negatif; P. vulgaris, E. coli, S. marcescens, P. aeruginosa, Salmonella kentucky, E aerogenes ATCC 13048) üzerinde test edilen kanser otu ekstraktları (toprak üstü parçalardan) kullanılmıştır. Deney aşamaları iki farklı fazda gerçekleştirilmiştir, birinci aşamada, mikro seyreltme yöntemi ile bakteriyel suşlara karşı tek başına ekstraktların antibakteriyal etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, metanol ekstraktlarının minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK), 31,25 ile 125 µg/ml arasında değişirken, etil asetat ve H20 ekstraktları 62,5 ile 125 µg/ml arasında değişmiştir. Ayrıca, ikinci fazda, bitkinin koruyucu etkisi, süpersarmallı pUC19 plazmid DNA'sı ile Fenton reaktifi kullanılarak test edilmiştir. Kanser otu ekstraktlarının DNA üzerinde hiçbir koruma aktivitesi belirlenmemiştir. Sonuçlar, kanser otu ekstraktının Gram-negatif bakteriler üzerindeki etkisinin Gram-pozitif bakterilerden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma Inula viscosa ekstraktlarının biyolojik etkileri için bir ön çalışma niteliğindedir.
Keywords: Kanser otu, Asteraceae, bitki ekstraktları, biyolojik aktivite