Ege Adaları Tarihi: Kikladlar - NALEZEN, Orçun (Balkan Arastirma Enstitusu Dergisi, 2020)
Yunan ana karasının doğusunda, Atina açıklarında yer alan Kiklad (Cyclades) Adaları, Osmanlı imparatorluk coğrafyasının belki de hikâyesi en az anlatılmış sahalarından biridir. Oysa bölge, Erken Modern Dönem’de tarihî ve kültürel gelenekler bağlamında aynı anda birden fazla çağın yaşandığı istisnai bir coğrafyadır. Kikladlar, ekmeğini taştan çıkaran Rum köylüleri, İtalyan aristokrasisinden gelmelerine rağmen birer toprak zengininden daha fazlası olmayan Latinleri, farklı milletlerden korsanları, rahipleri ve keşişleriyle Akdeniz’i, bilhassa Osmanlı Akdeniz’ini,anlamak isteyen tarihçiler için bir çeşit laboratuvar sayılır.
Keywords: Bölgesel Çalışmalar; Regional Studies; kitap; değerlendirme; Yunan ana karası