GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA SOKAK LEZZETLERİNİN İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ - ŞİMŞEK, Aykut; ÇELİK YEŞİL, Seher (Canakkale Onsekiz Mart University, 2022)
Bu çalışmada Eskişehir’deki sokak lezzetlerinin neler olduğunun, bunların tüketim sebeplerinin, bu lezzetlerin içerisinde göçmenlerin rolünün, olumlu/olumsuz ekonomik, kültürel, çevresel ve hijyen bakımından etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca mevcut sokak lezzetleri dışında Eskişehir mutfağına ait, potansiyel sokak lezzetleri olabilecek yemeklerin/ürünlerin belirlenmesi de çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Araştırma doğrultusunda kartopu örneklem yöntemiyle işletme ve tüketiciler araştırma kapsamına alınarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve bu kapsamda yer alan 18 kişi ile 29 Mayıs-12 Haziran 2021 tarihleri arasında yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen sokak lezzetlerinin oldukça çeşitli olduğu (köfte, çibörek, boza vb.) ve Eskişehir’in mevcut lezzetler dışında önemli bir potansiyele (mercimekli ve nohutlu mantılar, Sivrihisar baklavası vb.) sahip olduğu belirlenmiştir. Sokak lezzetlerinin ekonomik, kültürel ve çevresel yönden olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: 2. Zero hunger; 11. Sustainability