Tarihi Kent Dokusunda İşitsel Peyzaj Karakterinin Ve Algısının Belirlenmesi: Kastamonu Kenti Örneği - Belkayalı, Nur (My University, 2024)
Her mekanı karakterize eden özellikleri vardır ve bu özellikler o mekanı diğer mekanlardan ayırmaya yardımcı olur. Bir mekânı betimleyen ve aynı zamanda karakterize eden faktörlerden biri de alana özgü sestir. Alandaki ses seviyesi, kalitesi ve tipi mekanı tanımlamak için önemli göstergelerdir. Planlama ve tasarım sürecinde diğer tüm çevresel faktörler kadar etkili olan ancak göz ardı edilen sesin, bir kaynak ve tasarım elemanı olarak değerlendirilebilmesi için, alanın özelliklerini yansıtan, alana özel sesi tanımlayan ve kişisel algı ile ilişkilendirilen İŞİTSEL PEYZAJ kavramı ortaya çıkmıştır. Bu projenin amacı tarihi kent dokusunun önemli olduğu Kastamonu ilinde, kalitatif ve kantitatif ölçüm ve değerlendirmelerle; tarihi çevredeki ses özelliklerini tanımlamak, kent halkının ve turistlerin bu alanları hangi seslerle tanımladığını belirlemek, algısını tanımlamak, tercihlerini belirlemek ve en önemlisi tarihi bir çevresinin nasıl bir ses özelliğine sahip olması gerektiğini belirlemektir. Ayrıca; özellikle Türkiye’de oldukça sınırlı sayıda çalışılan işitsel peyzaj konusunda yapılan çalışmaları çeşitlendirerek, işitsel peyzaj konusunda farkındalık yaratmak, dikkati çekmek ve kentsel tasarım ve peyzaj tasarım projelerine katkıda bulunmak projenin hedefleri arasındadır. Proje kapsamında; Kastamonu kent merkezinde bulunan, tarihi dokusuyla önemli ve kent halkı ve turistler tarafından yoğun olarak kullanılan 8 alanda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında; ses basınç seviyesi, ses seviyesi gibi kantitatif parametrelerle, çevresel konforu betimleyen kalitatif ölçümlerin ilişkilendirilmesi sağlanacaktır. Ölçüm cihazları, bilgisayar yazılımları, kullanıcılara yönelik anket çalışmaları ve arazi sörveyleri materyal olarak kullanılacaktır. Semantik Diferansiyel analizi (anlamsal ayrılık analizi), likert ölçeği ve istatistiki değerlendirmeler ise yöntem kapsamında değerlendirme tekniği olarak kullanılacaktır. Elde edilen bulgular ve değerlendirmeler, grafiksel ve harita olarak sunulacak, yorumlar çerçevesinde önerilerde bulunulacaktır.