Keman tekniklerinin resim sanatındaki yansımaları üzerine bir inceleme - Arslan, Nilay Sezik (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma kapsamında müzik ve resim sanatlarının yüzyıllardır dile gelmiş bütünlüklerine farklı bir bakış açısı katmak adına yaylı çalgılar ailesinin en küçük üyesi olan keman enstrümanındaki tekniklerle, seçilen tablolarda bir bağ kurulmaya çalışılmıştır. İlk olarak müzik ve resim sanatında ortak terimlere yer verilmiş ve sanat akımı olarak müzik ve resme yansıyan özelliklere değinilmiştir. Günümüzde yaygın kullanıma sahip müzik öğretimi ve grafiksel şemalarla notasyon teknikleri incelenmiştir. Aynı zamanda eski çağlarda kullanılan resim ve müzik sanatına dair yapılan bilimsel deneyler, bunlarla beraber ortaya çıkan müzik ve renk karşılıklarından bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra ortaya çıkmış kuramlar çalışmanın içinde yer almıştır. Daha önce literatürde yer almış tabloların, müziksel karşılıkları incelenmiş ve örnek teşkil ettiği için araştırmanın bir bölümünü oluşturmuştur. Araştırmanın farklılığını ortaya koyan keman teknikleri, incelenen tablolarda karşılık gelen şekillerle anlatılmıştır. Tablolardaki şekil, çizgi ve renklerin karşılıkları keman teknikleriyle bağdaştırılmıştır. Araştırmada, yapılan literatür taraması sonucu seçilen tablolarda keman tekniklerinin resimdeki karşılıkları değerlendirilmiş, daha önce araştırılmamış bir konu olarak, kaynak oluşturması açısından önemli olduğu kanaatine varılmıştır.
A study on the reflections of violin techniques in painting art
Keywords: Müzik, Resim, Keman Teknikleri