ÖRÜMCEK ZEHİRİNİN İNSANDA ENFEKSİYONA SEBEP OLAN BAKTERİLER ÜZERİNE ANTİMİKROBİYAL ETKİSİ - Masud, SANA AB. MOHAMED (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Mikroorganizmalardan kaynaklanan bazı hastalıkları tedavi eden yeni antimikrobiyal ajanlar bulmak, insan sağlığı için önemlidir. Çünkü dünyada halk sağlığına karşı en büyük tehditlerden biri birçok patojenin geleneksel antibiyotiklere gösterdiği antimikrobiyal dirençtir. Mikroorganizmaların artan mikrobiyal direnç yeteneği nedeniyle acilen yeni alternatiflerin keşfedilmesi gerekmektedir. Bunun için en uygun alternatif peptitlerdir. Enfeksiyonların tedavisinde önemli rol oynayan küçük ağırlıklı ve çok işlevli en uygun moleküller ise, antimikrobiyal peptitlerdir. Bu nedenle, zehir peptitleri de dâhil olmak üzere antimikrobiyal peptitler, yeni terapötikleri tasarlamak için mükemmel adaylar olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada, on yedi bakteri suşuna (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus durans, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Listeria innocua, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923, ve Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044) yanı sıra bir mantara C. albicans'a karşı Araneus quadratus Clerck, 1757 zehrinin antimikrobiyal etkinliği, minimal inhibitör konsantrasyonlarını belirlemek için minimum inhibisyon konsantrasyon testi kullanılarak araştırılmıştır. Çalışma sonuçları zehrin toplama yılına ve her yıl kullanılan konsantrasyonlara göre farklı etkiler gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Ancak A. quadratus zehrinin antimikrobiyal bir ajan olarak kullanılmasının başarısını desteklemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, bu çalışma ileri teknikler uygulayarak A. quadratus zehrinin antimikrobiyal aktivitesinden sorumlu olan aktif maddenin daha fazla araştırılması ve saflaştırılması için temel oluşturacaktır.
Keywords: Antimikrobiyal direnç, çoklu ilaç direnci gösteren patojenler, antimikrobiyal aktivite, antimikrobiyal peptitler, örümcek zehri, Araneus quadratus, minimum inhibisyon konsantrasyon testi, minimal inhibitör konsantrasyonları.