İşe yabancılaşma, işyerinde dedikodu, örgütsel sinizm ve örgütsel yapı arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine bir araştırma - Güneş, Cansu (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Günümüzde örgütsel verimliliğin ve çalışanların motivasyonlarının artması, örgüt içerisindeki yabancılaşma, dedikodu, sinizm ve örgütsel yapı gibi doğrudan çalışanları ilgilendiren faktörlere bağlanmaktadır. Mevcut çalışmada işyerinde dedikodu, işe yabancılaşma, örgütsel sinizm ve örgütsel yapı arasındaki ilişkilerin açıklanması amaçlanmış, bu doğrultuda iş yerlerinde alınacak önlemlere ilişkin güçlü politikaların oluşturulmasına ön ayak olunması hedeflenmiştir. Çalışma bir kamu kurumundaki 204 çalışan ile yürütülmüştür. Niceliksel yöntem temel alınmış ve çevrim içi anket formu aracılığıyla çalışma verisi elde edilmiştir. Çalışmada gerçekleştirilen çoklu doğrusal regresyon analizi bulguları örgütsel sinizm, işyerinde dedikodu ve merkezileşme derecesinin işe yabancılaşma üzerinde pozitif etkisinin olduğunu göstermektedir. Literatürde daha önce bu değişkenler arasındaki ilişkilerin bir arada incelenmediği görülmektedir. Çalışma bu yönüyle önem arz etmektedir ve literatüre katkı sağlamaktadır.
An investigation on the relationships between, alienation at work, workplace gossip, organizational cynicism, and organizational structure
Keywords: Örgütsel yapı, işe yabancılaşma, örgütsel sinizm, işyerinde dedikodu