Türkiye'de Tek Parti Dönemi'nde ilkokullarda matematik eğitimi (1923-1950) - Onur, Mürüvvet (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı Tek Parti Dönemi’nde (1923-1950) ilkokullarda matematik eğitimi alanındaki gelişmeleri ortaya koymaktır. Günümüzde (2024) öğretim programları hazırlanırken beceri, değer, yetkinlik ve eğilimler ön plana çıkarılmaktadır. Cumhuriyetin ilk dönem programlarında söz konusu başlıklara yer verilmemiş olsa da programdaki yerinin ne olduğu tarafımızca merak konusu olmuştur. Bu durum, sonraki öğretim programlarını ele alan çalışmalar için bir mukayese zemini oluşturacaktır. Bu çalışmada döneme ait ilkokul öğretim programları incelenerek dönemin matematik eğitimi felsefesi, matematik alanında okutulan dersler, bu derslerin konuları, matematik eğitimine dair beceri, değer, eğilim ve yetkinliklerin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tarihsel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın veri analizinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 1924 İlk Mekteplerin Müfredat Programı, 1926 İlk Mekteplerin Müfredat Programı, 1927 Köy Mektepleri İçin Müfredat Programı, 1936 İlkokul Programı, 1948 İlkokul Programı incelenmiştir.
Mathematics education in primary schools during the Single-Party Era in Turkey (1923-1950)
Keywords: Tek Parti Dönemi; İlkokul Programı; Matematik Eğitimi