21 NUMARALI KASTAMONU ŞERʿİYYE SİCİLİ’NİN (1-104) SAYFALARI ARASI TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRMESİ (H. 1128-1129/M. 1716/1717 ) - EKİCİ, ERHAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Şerʿiyye sicilleri, Türkiye tarihi açısından zengin bilgi kaynakları konumundadır ve tarih araştırmalarında önemli bir yere sahiptir. Şerʿiyye sicilleri içerik olarak merkezden gönderilen ferman, berat, buyuruldu, iʿlâm ve hüccet ile kadılar tarafından davalarda verilen hükümleri oluşturmaktadır. Şerʿiyye sicilleri Osmanlı Devleti’nin 15. ve 20. yüzyıllar arasındaki kültürünü, hukukunu, içtimâi ve iktisadi yapısını ortaya koyan kaynaklardır. Osmanlı Devleti dönemi kentlerinin tarihini ve kültürünü ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak için şerʿiyye sicillerinden mutlaka faydalanılmalıdır. Bu nedenle yerel tarih çalışmalarında şerʿiyye sicilleri ana kaynak görevini üstlenmektedir. Hazırlanan bu tezde 21 numaralı Kastamonu Şerʿiyye Sicili esas alınmıştır. Tezimizin hazırlanma amacı Kastamonu’ya dair tarihi bilgileri gün yüzüne çıkarmak ve Kastamonu’nun siyasi, iktisadi, idari ve hukuki yönlerini ele alarak incelemektir. 21 numaralı Kastamonu Şerʿiyye Sicili H. 1128-1129 / M. 1716-1717 yıllarını kapsamaktadır. Bu sicil defteri Ankara Milli Kütüphane Mikrofilm Arşivi’nde korunmaktadır. 21 numaralı şerʿiyye sicilimizin değerlendirilmesi sonucu Kastamonu’ya ait kazaların, nahiyelerin, köylerin mahallelerin ve divanların adlarına; tereke kayıtlarından da giyim ve süs eşyalarına; silah aletlerine kadar birçok bilgiye ulaşılmıştır.
Keywords: 21 NUMARALI KASTAMONU ŞERʿİYYE SİCİLİ’NİN (1-104) SAYFALARI ARASI TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRMESİ (H. 1128-1129/M. 1716/1717 )