GÜRÜLTÜ VE PARTİKÜL MADDE İZOLASYONUNDA FARKLI MEŞCERE YAPILARININ TAMPON ETKİSİ - ELFANTAZİ, MORAD FERHAT MUSA (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Günümüzde yaşadığımız çevrenin kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevre kirliliklerinin başında gürültü ve hava kirliliği gelmektedir. Özellikle otoyol kenarlarında bulunan yerleşim yerleri trafikten kaynaklanan partikül madde (PM) ve gürültü kirliliğinden olumsuz yönde etkilenmektedir. Otoyollardaki PM ve gürültü kirliliğinin etkilediği alanda izolasyon görevi yapan orman örtüsünün özelliklerine göre nasıl ve ne kadar bir tampon etkisi yaptığının belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Böylelikle otoyol çevresinde bulunan orman örtüsünün özelliklerine bağlı olarak yerleşim alanlarına ve yaban hayatına olumsuz etkisi olan PM ve gürültü kirliliğini orman örtüsü ile izolasyonlama kriterleri ortaya konulmuştur. Bu kriterlerinin belirlenmesi ile otoyol çevresindeki orman örtüsünün yaprak türü, kapalılık, meşcere çağı özelliklerine göre PM ve gürültü izolasyonunu sağlaması için yeterli genişlik miktarları belirlenmiştir.
Keywords: Gürültü kirliliği, partikül madde, orman örtüsü, otoyol