Farklı dozlardaki marbofloksasinin koyunlarda biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine etkileri - Altan, Feray; Çorum, Orhan; Çorum, Duygu Durna; Üney, Kamil (Selçuk University Press, 2018)
Amaç: Mevcut araştırmada sağlıklı koyunlarda kas içi farklıdozlarda marbofloksasin uygulamasının biyokimyasal ve hematolojikparametreler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışma, paralel dizayna göre dört doz grubundaayrılan 24 adet sağlıklı erkek, 2-5 yaştaki Akkaramankoç üzerinde gerçekleştirildi. Herbir doz grubunda 6 adet hayvanbulunmaktadır. Her gruptaki altı hayvana, semitendinoz kasbölgesinden sırasıyla 2, 4, 6 ve 10 mg/kg tek doz seviyelerindemarbofloksasin enjekte edildi. Kan örnekleri sol vena jugulariseyerleştirilen kataterler kullanılarak ilaç uygulanmadan önce(0.saat, kontrol) ve sonraki 10. ve 22. saatlerde alındı. Biyokimyasalparametrelerden albumin, alkalin fosfataz, alanin aminotransferaz,aspartat aminotransferaz, kolesterol, trigliserid, totalprotein, kan üre nitrojen, kreatinin ve gamma-glutamil transferazdeğerleri otoanalizör cihazında belirlendi. Hematolojikparametrelerden beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri,hemoglobin, hematokrit, platelet değerleri kan hücresi sayımcihazında ölçüldü.Bulgular: Gruplar arasında hematolojik ve serum biyokimyasalparametrelerinde anlamlı bir fark bulunamadı.Öneri: Bu sonuçlar koyunlarda tek doz kas içi uygulanmasındansonra 10 mg/kg'a kadar tek bir intramüsküler enjeksiyondansonra marbofloksasinin hematolojik ve biyokimyasal parametrelerüzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisinin olmadığınıgöstermektedir.
Keywords: Veterinerlik; 2. Zero hunger; 3. Good health