Ankara Kuğulu Park’taki oturma alanlarının kullanım açısından değerlendirilmesi - Sakıcı, Çiğdem; Tercan, Kübra (Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi, 2025)
Çevresel, sosyal, ekonomik ve insan sağlığı açısından birçok faydası olan açık-yeşil alanlar, farklı insanların bir arada zaman geçirmelerine olanak sağlayan kamusal alanlardır. Kent ortamında halkın rekreasyonel gereksinimlerini karşılamak için en çok zaman geçirdikleri açık yeşil alanlar kent parklarıdır. Kent parkları bireylerin şehir yaşamından uzaklaşıp dinlenebileceği, sosyalleşebileceği, doğa ile bütünleşebileceği mekânlar sunar ve kentlinin psikolojik, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabileceği ortamlar oluşturur. Park alanları içerisindeki oturma aktivitesi ve bu aktiviteyi gerçekleştirecekleri farklı karakter özelliğine sahip mekanlar en çok kullanılan mekanlardır. Bu çalışma kapsamında Ankara’nın sembolü haline gelmiş Kuğulu Park’ daki oturma alanlarının kullanımı, hangi oturma alanlarının ne sebeple tercih edildiği, kullanıcıların kişisel özelliklerinin ve bireysel ya da toplu geliş şeklinin tercihler üzerinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma ile dış mekandaki oturma alanlarının tasarım sürecinde birçok faktörün dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır. Çalışma sonucunda görsel hakimiyeti yüksek, sessiz sakin ve görünmeden rahatça görebildikleri alanların oturma etkinliği için tercih edildiği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Kuğulu park; City park; Sitting area; Preference; Appreciation; Peyzaj Tasarımı; Kuğulu park; Kent parkı; Oturma alanı; Tercih; Beğeni; Landscape Design