ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK EGZOTİK TÜRLERİN EKONOMİK VE ÇEVRESEL AÇIDAN ÖNCELİKLENDİRİLMESİ - Akrim, Mohamed Abdulrahim Muftah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Türkiye’nin %28,6’sı (22.342.935 ha) ormanlarla kaplıdır. Bu ormanların %57’si verimli vasıfta iken %43’ü ise bozuk orman yapısındadır. Orman alanlarının artırılması yanında sürdürülebilir bir orman yönetimi için üretim ve tüketim miktarları gelecek koruma kullanma stratejilerinin belirlenmesinde önemlidir. Endüstriyel odun tüketimin yaklaşık %8,5’inin ithalatla karşılandığı Türkiye’de endüstriyel ağaçlandırmalar odun arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir araçtır. Bu çalışmada, egzotik türler ile yapılaca endüstriyel ağaçlandırmaların (EA) tür seçiminde etkili olan birçok faktör, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi ile değerlendirilerek potansiyel egzotik türlerin önceliklendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, Kastamonu’daki potansiyel endüstriyel ağaçlandırma alanlarında, kamu kurumları, özel sektör ve yerel halkın beklentilerini karşılayacak bir ağaçlandırma çalışmasında radiata çamı, sahil çamı, okaliptüs, I-214 melez kavak ve adi duglas türleri içerisinde öncelikli olarak radiata çamının kullanılması gerektiği belirlenmiştir. Böylece çok değerli olan potansiyel EA alanlarının optimum verimle ve yüksek ekonomik değerle kullanılması sağlanabilecektir.
Keywords: Endüstriyel ağaçlandırma, egzotik türler, katılımcı yönetim yaklaşımı, analitik hiyerarşi süreci, Kastamonu, Türkiye.