Türkiye ve Güney Kore’deki sosyal bilgiler eğitimi uygulamalarının karşılaştırılması - Tatan, Mehmet (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Küreselleşen dünyada ülkeler eğitim sistemlerini geliştirirken uluslararası perspektiflere dikkat etmek durumundadırlar. Bu bağlamda ülkemizde eğitim sistemi geliştirilirken uluslararası perspektifler dikkate alınmaktadır. Araştırmanın amacı, Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları’nın ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarının karşılaştırmalı analizinin yapılarak incelenmesidir. Araştırmanın kaynak ve materyallerini 2019-2020 eğitim öğretim yılında uygulanan Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları ile ortaokul Sosyal Bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırmanın verilere Güney Kore Kültür Merkezi içerisinde faaliyet gösteren devlet kütüphanesinden gerekli izinler alınarak konu ile ilgili kaynak ve dokümanlar toplanarak ulaşılmıştır. Elde edilen Korece dokümanlar Türkçeye çevrilerek dil uzmanı tarafından çeviriler kontrol edilmiştir. Ayrıca Güney Kore’de Sosyal Bilgiler alan uzmanı ile e-mail aracılığıyla gerçekleştirilen yazışmalarda öğretim programı ve Sosyal Bilgiler ders kitabı ile ilgili bilgi alışverişi yapılmıştır. Araştırmanın kaynak ve dokümanları incelenirken nitel araştırma yöntemleri kapsamında doküman incelemesi yapılmıştır. Ayrıca Sosyal Bilgiler ders kitaplarından seçilen örneklemlerin betimsel analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda her iki ülkenin öğretim programlarındaki amaç cümleleri incelendiğinde Türkiye’deki öğretim programında milliyetçilik değerlerine, Güney Kore’de ise evrensel değerlere daha fazla yer verildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler ders kitaplarında yer alan amaç cümleleri karşılaştırıldığında Güney Kore Sosyal Bilgiler ders kitabındaki amaç cümlelerinin daha fazla olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Türkiye Sosyal Bilgiler 7. sınıf ders kitabında Etkin Vatandaşlık ve Küresel Bağlantılar öğrenme alanı içeriklerinde eksikliklerin olduğu görülmektedir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular kapsamında bazı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı, Ders Kitapları, Karşılaştırmalı Eğitim, Türkiye ve Güney Kore Eğitim Sistemleri