Ozan Önal Şiirine Genel Bir Bakış - YILMAZ, Fatih (Akra Kultur Sanat ve Edebiyat Dergisi, 2022)
Ozan Önal, günümüzde eser vermekte olan bir Türk şairidir. Şiirlerinde genel olarak hasret, vatan, keder, emek, ayrılık, kahramanlık, aşk, çile gibi izlekleri işlediği görülür. Şair oluşturduğu şiir atmosferi ile halk şiirinin sesini çağdaş şiire taşımış, geçmişten süregelen kültürel hassasiyetleri modern bir biçimle anlatma yoluna gitmiştir. Milliyetçi düşüncenin ağır bastığı yapıtlarında, Hüseyin Nihal Atsız, Ziya Gökalp, Namık Kemal, Cengiz Aytmatov ve Yahya Kemal gibi birçok şair ve yazarın tesiri görülür. Eserlerinden yola çıkılarak Türk ve İslam kültürünü, sözlü ve yazılı edebiyatı yakından takip ettiği görülen şairin, duygu ve tarihi harmanlayarak kaleme aldığı şiirlerinde kökünü beslendiği kaynaklardan alan mistik bir derinlik derinlik de bulunur. Bu çalışmada, şairin eserleri iki temel izlek çerçevesinde ele alınmış ve anlam kapsamını genişleten metinlerle ilişkisi açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Keywords: Sanat ve Edebiyat; milliyetçilik; Atsız; Ozan Önal; şiir; gelenek; Creative Arts and Writing; nationalism; Atsız; Ozan Önal; poetry; tradition