Bahru'l-Kavâid Şerhu Kifâyet'ul-Mübtedî Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî inceleme ve değerlendirme - Alturki, Ahmad Ahmad Muktar (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
“Bahru’l-Kavâid Şerh-u Kifâyetü’l-Mübtedî - İnceleme ve Değerlendirme” adlı bu çalışma, Arap dili ve ilimlerine hizmet etmiş âlimlerden biri olan âllâme “Hüseyin b. Mustafa El-Aydînî”ye ve “Bahru’l-Kavâid “ adlı eserine ışık tutmak için çalışılmıştır. Aydînî bu eserinde İmam Birgivî’nin “Kifâyetü’l-Mübtedî” adlı kitabını şerh etmiştir. Aydînî’nin bu eseri, Osmanlı Devleti döneminde sarf ilminde kaleme alınan kıymetli eserlerden birisi sayılır. Eser, net ve anlaşılır bir dille, muhtasar şekilde, kolay ifadelerle yazılan eserlere ihtiyacın çok zorunlu olduğu bir dönemde kaleme alınmıştır. Zira bu tür muhtasar eserler, Arap dili ve ilimlerini öğrenmeğe yeni başlayanlara yöneliktir. Araştırmacı bu çalışma ile; o dönemin Arap dili âlimlerinin, dilcilerinin ve edebiyatçılarının görüşlerini ortaya koyarak, Arap dili ilmine yakışır şekilde bu mirası yaşatmanın önemine vurgu yapmıştır.
Review and evaluation of Bahru'l-Kavâid announcement of Kifâyet'ul-Mübtedî Hüseyin b. Mustafa el-Aydîn