8. Sınıf Fen Ve Teknoloji Programı “Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım” Ünitesinin Kazanımlarına Ulaşma Düzeyinin Değerlendirilmesi - Gürbüztürk, Oğuz; Akti Aslan, Seda; Et, Sümeyra Zeynep (Inonu University Journal of the Faculty of Education, 2017)
Bu calismada, 8. sinif Fen ve Teknoloji programi “hucre bolunmesi ve kalitim” unitesinin kazanimlarina ulasma duzeyini degerlendirmek amaclanmistir. Arastirma, betimsel nitelikli tarama modelinde yurutulmustur. Arastirmanin calisma grubunu, 2014-2015 egitim ogretim yilinda Elazig il merkezinde amacli ornekleme yoluyla secilen 2 farkli okuldaki 80 sekizinci sinif ogrencisi olusturmaktadir. Veri toplama araci olarak arastirmacilar tarafindan coktan secmeli basari testi hazirlanmistir. Pilot uygulama sonucunda yapilan madde analizlerinde testin ortalama ayirt ediciliginin rort= 0.43 oldugu gorulmustur. 30 maddeden olusan bu testin guvenirlik katsayisi (KR-20) 0.81 olarak hesaplanmistir. Verilerin analizinde, ilgili unitenin bes alt konusuna iliskin kazanimlara ulasma duzeyini gosteren mutlak basari yuzdeleri hesaplanmistir. Elde edilen sonuclar dogrultusunda “hucre bolunmesi ve kalitim” unitesinin kazanimlarina ulasma duzeyi her bir alt problem icin su sekildedir. “Mitoz bolunme” ile ilgili olarak %80.31, “Kalitim” ile ilgili olarak %62.8, “Mayoz bolunme” ile ilgili olarak %62.1, “DNA ve Genetik” ile ilgili olarak %67.4, “Canlilarin cevreye adaptasyonu ve evrim” ile ilgili olarak %52.2. Ayrica unitenin icerdigi 30 hedef davranistan 14'unun ogrenciler tarafindan kazanildigi gorulmustur.
Keywords: Success; Program evaluation; Science and Technology; Cellular division; Inheritance; Adaptation; Evolution; Başarı; Program değerlendirme; Fen ve Teknoloji; Hücre bölünmesi; Kalıtım; Adaptasyon; Evrim; 4. Education