Kastamonu Yöresinde Orman Köylüsü İle Orman Koruma İlişkilerinin Değerlendirilmesi - ÖZCAN, Gonca Ece (My University, 2024)
Ülkemizde Kastamonu yöresi oldukça zengin orman varlığına sahiptir. Buna bağlı olarak orman köyü ve köylüsü bölgede önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada bölgede yaşayan orman köylüsünün demografik özelikleri tespit edilecektir. Bu özeliklerin verilen cevapları etkileyip etkilemediği belirlenecektir. Orman köylüsü açısından orman varlığını tehdit eden riskler öncelik sırasına göre değerlendirilecektir. Geniş bir bölgede büyük örnekleme sayısı ile yapılacak bu değerlendirme orman köylüsünün orman koruma fonksiyonları ile olan ilişkilerinin belirlenmesinde önemlidir. Anketlerden elde edilecek sonuçlar bölgedeki ormancılık faaliyetlerine farklı bir bakış açısı sağlayacaktır. Bu özelliklerin yanında köylerinin ve Kastamonu’nun bugünkü ve gelecekteki orman varlığı durumuna bakış açıları ve nedenleri, çevrelerinde gördükleri orman tahribatlarının nedenleri ve çözüm önerileri, yürütülen orman koruma faaliyetlerine bakış açıları, bu koruma faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması için beklentileri, orman teşkilatı ile davalık olup olmadıkları oldularsa sebepleri, orman suçları işlemeleri durumunda cezalarının neler olduğu konusunda bilinç düzeylerini belirlemeye yönelik ucu açık ve kapalı sorular ile deneklerin durumu değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler: Kastamonu yöresi, orman koruma, orman köylüsü, anket değerlendirmesi