Hasan et-Turâbî'nin din ve siyaset anlayışı - Koç, Merve (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Uzun yıllar Sudan siyasetinde aktif rol oynayan İhvan çizgisinin son İslâmcı figürlerinden olan Hasan et-Turâbî, son dönemde yetişen İslâm düşünürleri arasında yerini almaktadır. Biz bu çalışmamızda Turâbî’nin din ve siyaset anlayışını ortaya koyarken içinde bulunduğu siyasî, sosyal, dini, kültürel yapıyı göz önüne alarak hareket etmeye çalıştık. Çalışmamızda Turâbî’nin din anlayışını ele alırken onun din, tevhit, nübüvvet, imân, tecdit, gibi kavramlarını incelemeye çalıştık. Yine bu bölümde onun bilim- sanat, kadın ve Arap milliyetçiliğine dair görüşlerine de yer verdik. Turâbî’nin siyaset anlayışında ise öncelikle onun din ve siyaset arasındaki ilişkiyi nasıl yorumladığını incelemeye çalıştık. Devamında Turâbî’nin zihin dünyasında İslâmî bir devletin ideolojik temelleri, İslâmî yönetim biçiminin şekli, bir İslâmî devlette yer alan temsile dayalı kurumları incelemeye çalıştık. Yine bu bölümde Turâbî’nin oluşumunda etkin olduğu Sudan İslâmî hareketinin yapısını ele aldık.
Hasan et-Turâbî's understanding of religion and politics