Puzolanik katkı malzemeleriyle üretilen çimento harçlarının mekanik özelliklerinin incelenmesi - Fadel, Mohamed Ali Fello (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Beton en çok kullanılan yapı malzemelerinden biridir ve çoğunlukla yenilemeyen doğal kaynaklar ve sera gazına neden olan kullanılarak üretilmektedir. Alternatif malzemelerin daha çok keşfedilmesi bu endüstrinin sürdürebilirliğini arttırmak için iyi bir fırsat olmuştur. Bu çalışmada, puzolanik katkı malzemeleri ile üretilen yüksek performanslı harçların taze ve sertleşmiş özelliklerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Ayrıca normal su kürü (NSK), sıcak su kürü (SSK) ve buhar kürü (BK) olmak üzere üç farklı kürleme koşulu ile erken kürleme koşullarının harcın mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çimentoya ikame yüzdesi pirinç kabuğu külünün (PK) %0, %5, %10 ve yüksek fırın cürufunun de (YFC) %0, %5, %10, %15’dir. Harçlar toplam 12 tip karışım olarak üretildikten sonra laboratuvarda TS EN 196-1 standardına göre 40x40x160 mm boyutlarında prizma örnekleri elde edilmiştir. Bu amaçlar için yayılma testi harç işlenebilirliğine bir gösterge olarak yapılmıştır, basınç dayanımı ve eğilme dayanımı incelenmiştir ayrıca PK ve YFC’lerin porozite ve su emme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuçlar, YFC’lerin yayılma testi sonuçları üzerinde olumlu ancak PK’nin olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Basınç dayanımı açısından, PK ve YFC, 7. gün sonraki dönemlerde, basınç dayanımını önemli ölçüde iyileştirdiğini, ayrıca su kürleme ve buhar kürünün, basınç dayanımı sonuçlarını erken dönemde önemli ölçüde arttırmasını sağlamıştır. 28 ve 90 günlük en yüksek sonuç sırasıyla 119,9 MPa ve 123,3 MPa’dir. Bu sonuçlar, buhar kürü yöntemi altında kürlenerek YFC’nin %15'i ve PK’nin %10'unun dahil edilmesiyle elde edilmiştir. Sonuçlar ayrıca YFC ve PK artışının tüm karışımlarda porozite ve su emme değerlerini düşürdüğünü göstermiştir. En yüksek porozite ve su emme değeri REF karışıma aittir ve tüm deneysel karışımların sonuçları REF karışımdan daha düşük değerler elde etmiştir.
Investigation of the mechanical characteristics of cement mortars produced with puzolanic additive materials
Keywords: Basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yüksek fırın cürufu, pirinç kabuğu külü, porozite, su emme, yüksek performanslı harç