Kablosuz sensör ağında enerji tasarrufu için araştırma ve sıkıştırma kümeleme işlemleri - Agoub, Ramadan Ahmed Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tezde kablosuz sensör ağlarında (WSN) enerji verimliliği ve bağlantı problemleri konuları üzerine çalışılmıştır. Bir küme liderine (CH) yakın olan ve uzak olan düğümler arasında enerji seviyeleri bakımından büyük farklılıklar gözlenir. Bütün bir ağı (sensör alanı) eşit alanları bölüp her bir kısım için farklı kümeleme stratejileri izleyerek söz konusu problemin üstesinden gelmeye çalışacağız. Daha sonra elde edilen sonuçlar (low energy adaptive clustering hierarchy-düşük enerjili uyumlu kümeleme hiyerarşisi) sonuçları ile kıyaslanmıştır. Önerdiğimiz sistemin daha önce yapılan çalışmaların çözümleyemediği bir kısım sorunları ortadan kaldırması beklenmektedir.
Keywords: Enerji tasarrufu, kablosuz iletişim, kablosuz sensör ağları