Renge Bağlı Köy Adlandırmalarında Kastamonu Örneği - Topal, Erol (Anemon Mus Alparslan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Ad biliminin başlıca inceleme alanları kişi adları, yer adları, hayvan adları ve bitki adlarıdır. Bunlar içinde yer adları (toponimi), bir ülkenin sosyal ve kültürel özelliklerini ortaya koyması açısından incelenmesi gereken önemli alanlardan birisidir. Yer adları içinde de köy adları ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü köyler, yerleşilen yerlerin vatan hâline getirilmesinde, kültürün yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında köprü vazifesi görmektedir. İdari teşkilatın en küçük yönetim birimi olan köyler, Türkiye’deki yerleşimlerin aydınlatılması bakımından önem arz etmektedir. Anadolu’ya gelen Türkler için ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve bünyesinde pek çok köyü barındıran Kastamonu, eski çağlardan bu güne birçok medeniyetin izini taşımaktadır. Kastamonu sınırları içerisinde bulunan 1054 köy adlandırılırken birçok unsur göz önünde bulundurulmuştur. Bu unsurlardan biri de renklerdir. Kastamonu’da renklerden ismini alan köy sayısı 119 olup sadece ikisi yabancı iken diğerleri tamamen Türkçedir. Renk isimleri niteleme sıfatı olmaları sebebiyle köy adlarında tamlayan unsuru olarak kullanılmıştır. Renkler, bazı köy adlarında tek başına kullanılırken bazılarında ise hem yapım eki hem de çekim eki almıştır.