Kamu Politikası Oluşturma Sürecinde Güç ve Güç İlişkileri - Gül, Serdar Kenan (Electronic Journal of Social Sciences, 2024)
Hayatımız boyunca kendileriyle doğrudan ilgili olmayan kişiler üzerinde bile etki ve sonuçları olan birçok alandaki kamu politikalarından etkileniriz. Politika oluşumu sürecindeki güç konusuna odaklanmak kamu politikalarının oluşumunu kavramamıza yardımcı olur. Gündem oluşturmada toplumdaki güç odaklarının önemli bir rolü vardır. Bu çerçevede gündemi kimin oluşturacağı, gücün nerede yoğunlaştığına bağlıdır. Bu makale, güç ve güç ilişkileriyle ilgili temel yaklaşımları incelemekte ve bu yaklaşımların kamu politikalarının oluşumunu nasıl etkilediğini analiz etmektedir. Bu çalışma, plüralist (çoğulcu) ve elitist (seçkinci) modelleri ile Gaventa’nın güç yaklaşımını ele almakta ve Kingdon’un analizinde çıkarları ve çıkarların rolünü nasıl ele aldığını tartışmaktadır. Son olarak, bu çalışma Gaventa’nın güç tipolojisini Kingdon’un politika süreci yaklaşımına uygulamakta ve hangi unsurun dışarıda kaldığını belirlemektedir.
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; Power; Pluralism; Elitism; Agenda Setting; Policy Making; Güç; Çoğulculuk; Seçkincilik; Gündem Oluşturma; Politika Oluşumu