Çıplak köklü sarıçam ve karaçam fidanı morfolojik kalite özelliklerine leonarditin etkileri - Çeler, Erda (Kastamonu Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmada; Kastamonu - Taşköprü Orman Fidanlığında Daday orijinli sarıçam ve Anadolu karaçamı çıplak köklü fidan üretimlerinde ‘Tesadüf Parselleri Deneme Desenine’ göre sarıçam ve Anadolu karaçamı için 400 m2’de üç tekrarlı olarak ekim öncesi ve fidan var olan 1+0 yaşlı yastıklar üzerine leonardit uygulayarak morfolojik özelliklerini belirlemek ve bu morfolojik özellikler arasındaki ilişkileri araştırmak üzere, söz konusu fidanlarda “kök boğazı çapı (KBÇ)” ve “fidan boyu (FB)” ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, bu fidanlar üzerinde “yan dal sayısı (YDS)”,“terminal sürgün üzerindeki tomurcuk adedi (TSÜTA)”, “gövde taze ağırlığı (GTA)”, “kök taze ağırlığı (KTA)”, “gövde kuru ağırlığı (GKA)”, “kök kuru ağırlığı (KKA)” ölçümleri yapılmıştır. Müteakiben bu ölçüm değerlerinden yararlanılarak da FB:KBÇ, GKA:KKA, oransal değerleri her bir fidan için ayrı ayrı tespit edilmiştir. Fidan morfolojik özelliklerine ilişkin elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile varyans analizi yapılarak ekim öncesi ve 1+0 yaşlı Anadolu karaçamı ve sarıçam bireylerine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çıkan farklılıkları ortaya koyabilmek amacıyla Duncan testi uygulanmıştır. Buna göre; Leonarditin birçok dozunun fosfor ile birlikte fidan karakterlerini olumlu yönde etkilediği ortaya konulmuştur.
Effects of leonardite on the morphological quality characteristics of bare rooted scots pine (Pinus sylvestris) and anatolian black pine (Pinus nigra) seedlings