KASTAMONU PEYZAJINDA KULLANILAN BAZI TÜRLERİN ODUNLARINDA LİF VE YAPRAKLARINDA STOMA ÖZELLİKLERİ - GEDİKOĞLU, Nurcihan Esra (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Günümüzde hızla artan nüfus; betonlaşmayı, hava kirliliğini ve trafik yoğunluğu gibi pek çok sorunu beraberinde getirmiştir. insanların rekreasyon ihtiyaçlarını gidermek, kaybedilen doğayı geri kazanmak, sağlıklı yaşam yerleri oluşturmak için kentsel alanları fonksiyonel ve estetiksel açıdan değerlendiren park ve bahçeler oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Kastamonu'nu peyzajında kullanılan türlerden Buxus microphylla Siebb and Zucc, Prunus laurocerasus L, Ligustrum delavayanum Har., Berberis thunbergii DC. , Ilex aquifolium L., Euonymus japonicus var. aureomarginatus Rehder, Cotoneaster lacteus W.W.Sm., Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt., Pyracantha coccinea M.Roem. türlerinin odunlarında lif ve yapraklarında stoma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerle ilgili bulgulara ulaşmak için laboratuvar ortamında farklı yöntemlerle odunlarında lif özellikleri ve yapraklarında stoma özellikleri belirlenmiştir. Her türden alınan örnekler incelenmiş sonuçlar ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre her türden alınan örneklerin özellikleri belirlenmiştir. Lif boyutları arasındaki oranlara bakılmıştır. Mikromorfolojik incelemelerle, çalışmada kullanılan türlerde stoma yapıları incelenmiştir. Anahtar Kelimeler:Kastamonu, anatomik özellikler, mikromorfolojik özellikler, odun lif özellikleri, maserasyon, SEM, lif, trahe, stoma,
Keywords: Kastamonu, anatomik özellikler, mikromorfolojik özellikler, odun lif özellikleri, maserasyon, SEM, lif, trahe, stoma