Öğretmen adaylarının farklı gösterimler hakkındaki öz-yeterlik inançlarının karşılaştırmalı incelenmesi: Bir ölçek geliştirme çalışması - Tokiçin, Umut Barış (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Günlük yaşamdaki değişimleri farklı biçimde ivmelendiren teknolojik gelişmeler bilginin sunumunda da var olan yöntemlerin çeşitliliğini arttırmaktadır. Bilgi sunum çeşitliliğin anlamlı öğrenmeyi artırması nedeniyle farklı sunum yolları öğretim süreci içine daha çok girmiştir. Eğitim ortamlarında sıklıkla kullanılmaya başlanan ve farklı gösterimler olarak adlandırılan bu durumlar öğretmenleri de yakından etkilemiştir. Bu durumlar hakkında öğretmenlerin yeterliliğini ve kendine güvenini ölçmek ve bu ölçüm sonuçlarına göre öğretim kalitesini arttırmak öğrencinin başarısını olumlu yönde etkiler. Bu tez çalışmasının amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının farklı gösterimler hakkındaki öz-yeterlik inançlarını incelenmek ve diğer programlardaki öğretmen adaylarının sonuçlarıyla karşılaştırmaktır. Bu amacı yerine getirebilmek için ‘Farklı Gösterimler Hakkında Öz-yeterlik İnanç Ölçeği’ geliştirilmiş ve araştırma bu ölçekten elde edilen verilerle yürütülmüştür. Çalışma Batı Karadeniz’de bulunan bir üniversiteden 3. ve 4. sınıfta eğitim gören 525 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Örneklem grubundan elde edilen verilerin faktör analizine uygunluğunu gösteren KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) değeri 0,884 olarak bulunmuştur. Faktör analizleri sonucunda, 18 maddelik ölçme aracının 3 alt boyuta sahip olduğu görülmüştür. Bu 3 faktörün Cronbach Alpha güvenirlik katsayıları ayrı ayrı 0,837, 0,814 ve 0,778 olarak bulunmuş ve tüm ölçeğin güvenirlik katsayısı 0,866 olarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, farklı değişkenler üzerinden yorumlanmış ve bazı faktörlerin bazı değişkenlerde anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Geliştirilen ölçeğin öğretmen adaylarının farklı gösterimler hakkındaki öz-yeterlik inançlarını belirleme de etkin bir ölçek olduğu sonucuna varılmış ve gerçekleştirilecek araştırmalarda kullanımı önerilmiştir.
A comparative study on self-efficacy beliefs of student teachers on different representations: A study on development of a scale
Keywords: Ölçek geliştirme, gösterimler, öz-yeterlik inançları