Hemşirelik öğrencilerinde kendini sabotaj: psikolojik ihtiyaçlar ve öz-duyarlık üzerine etkisi - AYDIN, Adeviye; KAHRAMAN, Nilgün (Cukurova Medical Journal, 2020)
AAmaç: Kendini sabotaj, bireyin davranışında, eğitim gibi farklı durumlarda zayıf performansa yol açan bir savunma stratejisidir. Hemşirelik öğrencilerinin kendini sabotajın psikolojik ihtiyaçlar ve öz duyarlılık düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı bu çalışma kesitsel türde olup Türkiye’de iki üniversitede eğitim-öğretim gören 482 hemşirelik öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada Tanıtıcı Bilgi Formu, Kendini Sabotaj Ölçeği, Psikolojik İhtiyaç Doyumunda Denge Ölçeği ve Öz-Duyarlık Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin öz-duyarlık puanının orta düzeyde olduğu, en yüksek bilinçlilik en düşük öz yargılama puanının olduğu saptanmıştır. Cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin kendini sabotaj puanı ile öz-duyarlık toplam puanı ve psikolojik ihtiyaçlar denge doyumu ölçeğinin alt boyutları arasında negatif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Kendini sabotaj puanı öz-duyarlılık toplam puanını %26 açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular kendini sabotaj puanı azaldıkça psikolojik ihtiyaçlar ve öz-duyarlılık puanlarının arttığını göstermektedir.
Keywords: Psychiatry; Kendini sabotaj; psikolojik ihtiyaçlar; öz duyarlılık; Psikiyatri; 3. Good health