Pvc/Peg/4-Aminofenil Eter Kompozit Filtrelerinin Üretimi Ve Ağır Metal Adsorpsiyonundaki Verimlerinin Belirlenmesi - Gökkuş, Kutalmış (My University, 2024)
Ağır metaller biyolojik olarak parçalanmadıklarından çevrede birikme eğilimindedirler. Bu özelliklerinden dolayı canlılarda büyümenin gecikmesine, hepatosiroza, kansere ve hatta ölümlere varan ciddi problemlere (Minamata hastalığı gibi) yol açmışlardır. Dolayısıyla ağır metallerin kaynağında etkin şekilde arıtılmaları gerekmektedir. Bu amaçla adsorpsiyon, iyon değiştiriciler, kimyasal çöktürme, flokülasyon, membran filtrasyon ve benzeri birçok arıtma yöntemi kullanılmaktadır. Elektro-eğirme tekniğiyle hazırlanan nanolifli filtreler ise son yıllarda atıksulardan ağır metal gibi giderimi zor atıkların uzaklaştırılmasında yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada polivinilklorüre sırasıyla polietilen glikol ve 4-aminofenil eter polimer ve ligandı eklenecektir. Böylelikle polivinilklorür/polietilen glikol/4-aminofenil eter ile kompozit nanolifli filtreler üretilecektir. Filtrelerin karakterizasyonu yapıldıktan sonra içeriğinde 100er mg/L Co (II), Cu (II), Ni (II) ve Zn (II)’un bulunduğu yapay atıksu filtre edilecektir. Böylelikle filtrelerin giderim verimleri belirlenecektir.