Devrekani İlçe Halk Kütüphanesinde en çok okunan erken dönem çocuk kitaplarının incelenmesi - Doğan, Burcu Kesici (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Çocuğun kitaplarla buluştuğu, kitap okuma sevgisinin kazandırıldığı yerlerin başında kütüphaneler gelmektedir. Kütüphaneler fiziksel açıdan çocukların ilgisini çekmeli ve çocuğa yönelik hizmet vermelidir. Kütüphanede bulunan çocuk kitapları çocukların yaş grubuna uygun olmalıdır. Nitelikli kitaplara erişebilen çocuklar çeşitli açılardan kendilerini geliştirir ve belirli bir okuma kültürüne sahip olurlar. Bu çalışmada Devrekani İlçe Halk Kütüphanesi’nden, 2024 yılında en çok ödünç alınan ve erken dönem çocuk edebiyatı içerisinde yer alan çocuk kitaplarının, biçim ve içerik özelliklerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında en çok ödünç alınan 25 adet kitap değerlendirilmiştir. Kitapların literatür bilgileri taranmış ve araştırmacı tarafından “En Çok Okunan Erken Dönem Çocukluk Kitapları Değerlendirilme Formu” oluşturulmuş ve bu form veri toplama sürecinde kullanılmıştır. Kitaplar biçim ve içerik özelliklerine göre ele alınarak doküman analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; kitap kapaklarındaki görseller çocukların ilgisini çekmekte, resim ve metin oranı, çocuğun gelişim düzeyi, ilgi ve gereksinimleri karşılanmaktadır. Kitaplar biçim ve içerik özellikleri yönünden incelendiğinde çocuklarda okuma isteği uyandırmakta bu da kitapların ödünç alınma sıklığını pozitif yönde etkilemektedir. Bazı kitapların ise biçim ve içerik özelliklerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre “Devrekani İlçe Halk Kütüphanesi’nden ödünç alınan materyal sayısını, kitapların biçim ve içerik özellikleri olumlu etkilemektedir.” şeklinde oluşturulan varsayım doğrulanmıştır. Çalışmanın son kısmında ebeveyn, kurum ve yayınevlerine çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Rewiew of the most read early period children's books in Devrekani District Public Library
Keywords: Çocuk; Çocuk Edebiyatı; Çocuk Kitapları; Çocuk Kütüphanesi