Leyla Erbil'in eserlerinde mitolojik unsurlar - Eda Nilay, Çılsalar (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Leylâ Erbil’in eserlerinde bulunan mitolojik unsurların belirlenmesi ve bu unsurların sınıflandırılarak incelenmesidir. Çalışmada, mit ve mitolojinin tanımları, işlevleri, özellikleri, Dünyada ve ülkemizdeki gelişimleri ile ilgili bilgiler verildikten sonra Leylâ Erbil’in biyografisi verilmiş ve eserlerindeki mitolojik unsurlar tespit edilmiştir. Tespit edilen unsurlar ile ilgili bilimsel kaynaklardan hareketle yazarın bu unsurlardan nasıl yararlandığı ve eserlerinde hangi bağlamda kullandığı incelenmiştir. 1931-2013 yılları arasında yaşayan Leylâ Erbil, edebiyat sahasındaki gelişmelerin ve siyasal yaşamın yoğun olduğu yıllarda eser vermiştir. Kelimelere döktüğü düşünce dünyasını mitoloji ile besleyen Leylâ Erbil, eserlerinde çoğunlukla Yunan mitolojisi unsurlarından faydalansa da farklı kültürlere ve mitolojik unsurlara da yer vermiştir. Bu sebeple çalışmada, Dünya mitolojilerinden başlayarak genelden özele varılan bir araştırma yapılmış ve konu ile ilgili yazılı kaynaklar taranmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında Erbil’in eserlerinde kullandığı mitolojik unsurların ifade ediliş şekli ve kullanım amaçları incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Leylâ Erbil’in eserlerinde mitolojik unsurlardan iletmek istediği mesajlar, toplumsal ve bireysel eleştiriler konuları bağlamında yararlandığı tespit edilmiştir
Keywords: Leylâ Erbil, mit, mitoloji, mitolojik unsurlar