Esencik Göleti (Eflani-Karabük)’Nin Su Kalitesi Ve Radon Gazı Ölçümlerinin İncelenmesi - Mutlu, Ekrem (My University, 2024)
Esencik Göleti; Karabük İli Eflani ilçesinde bulunmaktadır. Eflani ilçe merkezinin 11 km kuzey doğusunda bulunan gölet, Esencik Köyü sınırlarındadır ve sulama amacı ile kullanılanılmaktadır. Gölet’in temel akarsu kaynağı Mahşerli boğaz’dır. İlçenin kent merkezine yakın olması sebebi ile Gölete ulaşım rahat sağlanmaktadır. Esencik Göleti ilçenin sahip olduğu önemli bir rekreasyon potansiyelidir. Proje kapsamında bu potansiyelin orta uzun vadede uygulanacak yatırım, proje ve faaliyetler ile sahip olduğu potansiyel açığa çıkarılarak çekim merkezi haline getirilmesi planlanmaktadır Su kaynakları çevrelerindeki diğer ekosistemler üzerinde etkileşimi yüksek derecede bulunan oldukça karmaşık ekosistemlerdir. Özelikle akarsuların su rejimi ve kalitesi üzerindeki değişimler etkileşimde bulunduğu diğer ekosistemlere direkt veya dolaylı olarak etkide bulunabilmekte ve bu ekosistemler 5 üzerinde belirgin değişikliklere yol açabilmektedir. Gölet’in çevresinde bulunan, karaçam, sedir, ardıç gibi ağaçların panoramik görüntüsü eşliğinde, piknik, olta balıkçılığı, foto-safari, çadır kampı yapılabilir. Proje çalışmasında bölge, doğa turizmi ve doğal kaynak değerleri bakımından önemli olduğundan çalışma alanı olarak seçilmiştir. Doğal ve kültürel kaynakları, mevcut alan kullanımları ile göletin su ürünleri yetiştiriciliği potansiyelini ortaya koyabilmek amacıyla alanda yıl boyunca; mevsimsel olarak, gerek duyulan zamanlarda aylık olarak su kalitesi parametreleri inceleme ve gözlemler yapılacak, sudaki radon gazı seviyesi belirlenerek alanın kullanım potansiyelinin belirlenmesinde verilerden faydalanılacaktır.