Koyunlarda Karprofenin Tek Ve Tekrarlayan Uygulamasını Takiben Farmakokinetiğinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Karprofen analjezik, antipiretik ve antiinflamatuvar özelliklerinden dolayı veteriner alanında yaygın kullanılan nonsteroid antiinflamatuvar bir ilaçtır. Birçok hayvan türünde kullanımı onaylanmış karprofen, koyunlarda da etiket dışı olarak kullanılır. Bu çalışmanın amacı koyunlarda karprofenin 1.4 mg/kg ve 4 mg/kg dozlarda damar içi tek ve tekrarlayan uygulamasını takiben farmakokinetiğini belirlemektir. Araştırma, genel klinik muayene ile sağlıklı oldukları belirlenmiş Akkaraman ırkı, 1-3 yaş, 12 adet koyun üzerinde gerçekleştirilecektir. Araştırma 15 günlük ilaç arınma süresini takiben, tek ve tekrarlayan doz olmak üzere 2 aşamada gerçekleştirilecektir. Çalışmanın birinci aşamasında 6 koyuna 1.4 mg/kg ve diğer 6 koyuna da 4 mg/kg tek doz karprofen damar içi (IV) yolla uygulanacaktır. Çalışmanın ikinci aşamada ise 6 koyuna 1.4 mg/kg ve diğer 6 koyuna 4 mg/kg karprofen günde bir defa 5 gün boyunca IV yolla uygulanacaktır. Çalışmanın her iki aşamasında da belirli saatlerde alınan kan örnekleri santrifüj edilerek elde edilen plazmalar analiz zamanına kadar –80 0C’de saklanacaktır. Plazmalardan yüksek basınçlı sıvı kromotografisi (HPLC)-UV yardımıyla karprofen düzeyleri belirlenecek ve konsantrasyon-zaman eğrileri çizildikten sonra ilgili farmakokinetik parametreler WinNonlin programı kullanılarak hesaplanacaktır. Çalışma sonuçları uygun istatistiksel test ile değerlendirilecektir.