KÜTAHYA KENT MERKEZİNDE HAVA KALİTESİNİN ZAMANSAL VE MEKANSAL DEĞİŞİMİ - IŞINKARALAR, Kaan (Muhendislik Bilimleri ve Tasarim Dergisi, 2022)
Şehirlerdeki insan nüfusunda hızlı sanayileşme ile ciddi bir artış yaşanmaya başlamış ve bunun sonucunda kentlerdeki hava kalitesinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi görülmeye başlanmıştır. Hava kirliliği özellikle çarpık kentleşmenin ve plansız sanayileşmenin sonucu olarak birçok şehirde tehlike sınırlarını aşmaya başlamıştır. Kentsel alanlarda hava kirliliği, küresel ölçekte halk sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olan temel çevre sorunları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada Kütahya ilinde belirlenen 5 farklı dış ortam noktasında partikül madde (0,3, 0,5, 1, 2, 5 ve 10 μm boyutlarında) ve karbondioksit miktarları ölçülmüş, veriler SPSS 22.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Ölçüm Kütahya ilindeki farklı özelliklere sahip bu bölgelerin hava kalitesi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Hava kirliliğinin ana kaynağı olarak sanayii faaliyetleri, trafik ve insan aktiviteleri gelmektedir. Kirlilik düzeyinin yüksek seviyede olması insan sağlığını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bundan dolayı kentsel planlamalarda bu durumun göz önüne alınarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu çalışmada Kütahya şehir merkezinin kış dönemine ait CO2 kirliliği ve partikül madde yoğunluğunun zamansal ve mekansal değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kütahya’daki hava kirliliğinin artışında ısınma başta olmak üzere kullanılan yakıtlar, endüstri faaliyetleri, enerji sağlama ve ulaşım araçlarından kaynaklı olarak yüksek düzeyde kirlilik tespit edilmiştir.
Keywords: Hava kirliliği; karbondioksit; kütahya; partikül madde; Hava Kalitesi; Air Pollution; Carbon Dioxide; Kütahya; Particulate Matter; Air Quality.; Environmental Engineering; Çevre Mühendisliği; 13. Climate action; 11. Sustainability; 3. Good health