Kalite yönetimi uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisinde bireysel yenilikçiliğin aracı rolü - Koç, Mine (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Günümüzde işletmelerde kalite yönetim uygulamalarının önemi yadsınamaz bir gerçektir. Araştırmalar kalite yönetim uygulamalarının işletmelere olduğu kadar çalışanlar üzerinde de olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca kalite uygulamalarının yenilikçiliğe olan etkisi de çalışanların daha yenilikçi fikirlere sahip olmasına olanak tanımaktadır. Çalışan performansına olan olası etkisi dolaylı olarak işletme performansını da etkilemektedir. Bu nedenle çalışanların hem yenilikçilik düzeylerinin hem de performanslarının arttırılması için kalite elzem bir konudur. Bu nedenle bu çalışmada işletmelerde uygulanan toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların yenilikçiliği ve performansları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 147 çalışandan anket ile veri toplanmıştır. Verilerin analizi neticesinde kalite yönetim uygulamalarının çalışan performansı ve yenilikçiliği üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılan aracılık testi sonucunda kalite yönetim uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisinde yenilikçiliğin aracı rolü bulunduğu tespit edilmiştir
Keywords: Kalite yönetim uygulamaları, çalışan performansı, bireysel yenilikçilik