“AVRUPA’DA PAN PARKS UYGULAMALARI VE KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKINA ENTEGRASYONU” PROJESİNİN BÖLGESEL VE SEKTÖREL KAZANIMLARI - Ayan, Sezgin; Öztürk, Sevgi (“Avrupa’da PAN Parks Uygulamaları ve Küre Dağları Milli Parkına Entegrasyonu” Projesinin Bölgesel ve Sektörel Kazanımları, Peyzaj Mimarlığı 4. Kongresi, 21-24 Ekim, 2010, Selçuk-İzmir., 2010)
Korunan alanlarda sertifikasyon sistemi, etkin koruma ve yönetim için önemli bir araçtır. Korunan alanlar için uygulanan en önemli sertifikasyonlardan biri de PAN Parks (Protected Areas) sertifikasyon sistemidir. Koruma örgütü WWF-Uluslararası doğa koruma örgütü ve Hollandalı Molecaten doğa turizmi örgütü ortaklığıyla 1997 yılında yüksek derecede korumayı, etkin yönetimi garanti eden bir “kalite markası” olarak PAN Parklarını kurmuştur. Halen, Avrupa’nın farklı bölgelerindeki 10 milli park, PAN Parks sertifikasına sahiptir. Türkiye için Küre Dağları Milli Parkı 2006 yılında, Finlandiya’da yapılan bir toplantıda sunulmuş olan niyet mektubunun kabul edilmesi ile bu sisteme aday olmuştur. Sertifikayı veren kuruluş, 2012 yılına kadar belirlemiş olduğu kriterleri (habitat yönetimi, ziyaretçi yönetimi) yerine getirilmesi durumunda PAN Parks sertifikasyon sistemine dahil olabileceğini belirtmişlerdir. Bu bağlamda LdV projesi ile PAN Parks sürecine katkı sağlamak ve ivme vermek amacıyla proje sahibi kuruluş; iklim, topoğrafya, flora ve fauna vb özellikleri ile benzerlik gösteren ayrıca, Batı Avrupa ve Akdeniz ülkeleri içerisinde PAN Parks ağına tek üye olması gibi nedenlerle İtalya’nın PAN Parks üyesi Majella Milli Parkı’nı yurtdışı alıcı ortak olarak tercih etmişlerdir. Proje ile sektörel ve bölgesel ekonomi bazında; öğretim programlarının yenilenmesi, ulusal/uluslararası yeterlilikler çerçevesine uyum, korunan alan konsepti ve yönetim anlayışında önemli farklılaşmalar ve ilerlemeler sağlanmıştır.
Keywords: Majella Milli Parkı, Korunan Alan, LdV Projesi, Sertifikasyon.