Ökseotu’nun (Viscum Album L.) Kastamonu Yöresi İğne Yapraklı Ağaç Türlerinde Artım Ve Büyüme Üzerine Etkisi - SAKICI, Oytun Emre (My University, 2024)
Ülkemizde Ökseotunun (Viscum album L.) ağaçların artım ve büyümeleri üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırma sayısı oldukça azdır ve mevcut bu araştırmalar da yalnızca belirli bir bölge ve belirli bir ağaç türü için yapılmış çalışmalardır. Kastamonu yöresinde önemli yayılış alanlarına sahip Göknar, Sarıçam ve Karaçam türlerinden Göknar ile ilgili olarak gerek Kastamonu yöresinde ve gerekse ülke genelinde bu konu ile ilgili de herhangi bir literatüre rastlanmamıştır. Sarıçam ve Karaçam için yapılan araştırmalar ise yöresel bazda olup yine Kastamonu yöresi için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bunların yanında, yine Türkiye’de Ökseotu yoğunluğu üzerinde etkili olabilecek tek ağaç ya da meşcere parametrelerinin etki düzeyleri ile ilgili de yeterli çalışma bulunmamaktır. Literatürde görülen bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla önerilen bu projenin amacı, Kastamonu yöresinde bulunan Göknar, Sarıçam ve Karaçam türlerinin artım ve büyümeleri üzerinde Ökseotunun etkilerinin araştırılmasıdır. Ağaçlar üzerinde gerek nicel gerekse nitel anlamda zararlı olduğu öngörülen Ökseotunun yoğunluğunun da çeşitli tek ağaç ve meşcere parametrelerinden etkilenip etkilenmediğinin belirlenmesi da amaçlar arasındadır. Çalışma materyali, örnek ağaçlar üzerinde ve örnek alanlarda yürütülecek arazi çalışmaları ve akabinde de laboratuar çalışmaları sonucunda elde edilen veritabanı olacaktır. Çalışma amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için ise istatistiksel analizlerden yararlanılacaktır. Sonuç olarak; her bir ağaç türü için Ökseotunun artıma olan etkileri incelenmiş ve Kastamonu bölgesi saf Göknar, Sarıçam ve Karaçam meşcereleri için bu etkiler ortaya konulmuş olacaktır. Anahtar Kelimeler: Ökseotu, Artım, Büyüme, İğne yapraklılar, Kastamonu