Nonilfenol ve Bisfenol A'nın Rat Beyninde Oluşturduğu Oksidatif Strese Karşı Beyaz Dut (Morus Alba) Ekstraktının Antioksidan Etkilerinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Endokrin bozucu bileşikler (EDC), günümüzde insan ve hayvan sağlığını tehdit eden en önemli ajanların başında gelmektedir. Ksenoöstrojen olarak adlandırılan kimyasallar arasında bulunan Bisfenol A (BPA) ve nonilfenol (NF), insanların kullanım alanındaki çeşitli ürünleri üretmek üzere polimer endüstrisinde kullanılan en önemli endokrin bozucu bileşiklerdir. BPA ve NP’ye birlikte maruz kalmanın ise beyin dokusunda oksidatif hasara yol açtığı öngörülmektedir. Bunun yanında, Morus Alba (beyaz dut) meyve ekstraktının antioksidan, hepatoprotektif, hipotansif, antikanser, antianksiyete, hipolipidemik ve antidiüretik gibi çeşitli farmakolojik etkilerini göstermiş ve bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; BPA ve NP’nin beyinde birlikte oluşturabileceği oksidatif hasara karşı Morus Alba ekstraktının (MAE) antioksidan özelliklerinin açığa çıkarılmasıdır. Bu amaçla, her grupta 6 sıçan olmak üzere toplam 8 grupta(Kontrol, BPA, NP, MAE, BPA+MAE, NP+MAE, BPA+NP, BPA+NP+MAE) deneysel olarak çalışılacaktır. Deney sonunda dekapite edilen sıçanlardan beyin dokularında oksidan-antioksidan parametrelerden; MDA, GSH, GSH-PX ve CAT değerlerinin düzeyleri ölçülüp istatistiki olarak analiz edilecektir.
Sağlık Bilimleri