SON DÖNEM İNGİLİZ FİLOZOFLARINDAN HYWEL D. LEWIS’E GÖRE FELSEFE, DİN VE BİLİM - KALIN, Mehmet Fatih (Kafkas Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2023)
Öz İngiliz felsefesinin yakın zamandaki temsilcilerinden olan Hywel David Lewis, Din Felsefesi alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Ortaya çıkışından bu yana Din Felsefesinde tartışılan problemlere farklı bir bakış açısı getiren Lewis’in bu düşüncelerinin tahlili, günümüzde alandaki diğer çalışmalara ışık tutması bakımından önemlidir. Lewis, bilimle uğraşmayan insanların nazarında da evren ve içinde gerçekleşen olayların ilgi çekici olduğunu ve bu durumun da onları çeşitli felsefî, metafiziksel veya etik türden sorular sormaya sevk ettiğini söyler. İnsan, karşılaştığı birçok mesele neticesinde hayatı sorgulamaktadır. Bu sorgulamalarda metafizik konuların ayrı bir ehemmiyeti olduğunu düşünen Lewis, metafiziği; insanın çevresindeki dünyayı tecrübe edişinde doğrudan doğruya karşılaştığı şeylerin ötesinde kalan konular olarak tanımlar. Din ise ona göre, insan hayatında bir bütün olarak davranışlarla yaşanan ve sürekliliği olan bir olgudur.
Keywords: Philosophy; Felsefe; H. D. Lewis; metafizik; empirizm; rasyonalizm; din