Artırılmış gerçeklik ortamında kinetik tipografi - Tıngır, Merve (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Artırılmış gerçeklik (AG), bilgisayar programları ile oluşturulan dijital kaynakların gerçek dünya görüntüsü üzerine birleştirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Gerçek dünya görüntüsünün üzerine bilgisayar programları ile görüntü, video, yazı ve ses gibi dijital içeriklerin eş zamanlı olarak görüntülenmesi gerçek dünyanın zenginleşmesini sağlamaktadır. Grafik tasarımda, bir mesajın etkili bir şekilde verilmesinde farklı tasarım uygulamaları kullanılmaktadır. Teknolojiyle paralel bir şekilde gelişim gösteren grafik tasarımda AG gibi yeni uygulamalarla farklı, özgün ve akılda kalıcı tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Grafik tasarımda hareketli grafiklerin kullanılması tasarımın eğlenceli ve dikkat çekmesini sağlamaktadır. Literatür taramasında artırılmış gerçekliğin farklı boyutlarıyla ele alan çalışmalar bulunmasına rağmen grafik tasarım alanında yapılan çalışmaların az olduğu görülmüştür. Çalışma kapsamına Alice Twemlow’ un “Grafik Tasarım Ne İçindir?” kitabında grafik tasarımın ne için olduğuna dair olan seçili 10 adet söz, Adobe After Effects programında hareketlendirildikten sonra artırılmış gerçeklik uygulaması olan Adobe Aero programına aktarılıp farklı mekanlarda görüntüler elde edilmiştir. Tipografinin AG uygulamasıyla beraber sunulması farklı ve deneysel tasarımlar oluşturulmasını olanaklı hale getirmektedir. Seçilen konu ve sözlerin daha önce herhangi bir artırılmış gerçeklik uygulamasına konu olmaması özgün bir konu olarak önem taşımaktadır. Ayrıca artırılmış gerçeklik uygulaması ile kinetik tipografi üzerine alan yazına ait bir çalışmanın olmaması da diğer bir önemli etkendir. Bu araştırmanın, artırılmış gerçeklik uygulaması yapmak isteyen araştırmacı ve uygulamacılara, tüketicileri farklı alternatiflerle interaktif olarak etkilemek isteyen reklam ajanslarına ve bu alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara bir kaynak olabileceği hususu da bir diğer önemli noktadır.
Kinetic typography in augmented reality
Keywords: Artırılmış gerçeklik; Tipografi; Kinetik tipografi; Grafik tasarım