“Atatürkçülük” Kavramına İlişkin Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Metaforik Algıları - Fai̇z, Melike; Karasu Avci, Emine (Bayburt Universitesi, 2019)
Atatürkçülük kavram olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerinin takipçisi olma anlamını içeren, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, belirli bir sınıfa ait olmayan aklı ve bilimi önde tutan ideolojidir. Atatürkçü ideolojinin temelini, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünceleri ve uygulamalarıyla ortaya koyduğu amaçlar, ilkeler ve gerçekleştirdiği yenilikler oluşturur. Atatürkçülük, Türk tarihinden, Türk vatanının sahip olduğu kaynaklardan ve Türk insanının isteklerine çare bulma ihtiyacından doğmuştur. Bu araştırmada, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Atatürkçülük kavramına ilişkin metaforik algıları incelenmiştir.  Araştırma temel nitel bir araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 208 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler öğretmen adaylarından “Atatürkçülük … gibidir. Çünkü … .” cümlesini tamamlamaları istenerek elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmada en çok üzerinde durulan metaforlar güneş, özgürlük, ağaç, vatanseverlik, hayat, devrim, su ve bayrak metaforlarıdır. En fazla metafor geliştirilen kategoriler ise aydınlatıcı ve yol gösterici olarak Atatürkçülük ile gereklilik ve zorunluluk olarak Atatürkçülük kategorileridir.
Keywords: Atatürkçülük; metafor; öğretmen adayı; Sosyal Bilgiler; 4. Education