Türkiye’deki Üniversite Kütüphanelerinin Çevrim İçi Misyon Bildirimlerinin Analizi - DALKIRAN, Ömer (Marmara University, 2023)
Misyon bildirimleri kurumun amaçlarını, hedeflerini, önceliklerini, ilke ve değerlerini, kısaca varlık sebebini belirten ifadelerdir. Üniversite kütüphaneleri de misyon bildirimleri yoluyla kurumsal kimliklerine ilişkin önemli işaretler sergilemektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin çevrimiçi misyon bildirimlerinin içeriğini analiz etmektir. Böylece Türk üniversite kütüphanelerinin misyon bildirimi oluşturma stratejileri analiz edilebilecek ve kendilerine ne tür roller ve işlevler yükledikleri anlaşılabilecektir. Bu kapsamda Web sitelerinde misyon bildirimi olan 139 üniversite kütüphanesi çalışmaya dahil edilmiştir. Oluşturulan kapsamlı temalar çerçevesinde misyon bildirimi ifadelerinin içeriği analiz edilmiştir. Sonuçta misyon bildirimlerinde yer alan 21 farklı temaya ulaşılmış olup gerekli görülen durumlarda bazı temaların alt temalarına da yer verilmiştir. En sık karşılaşılan temalar; eğitim rolü, kullanıcı, ilke ve değerler, kaynak, kaynaklara erişim, araştırma rolü, odak noktası, hizmet, teknolojik rol olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda öneri olarak ilgili konuda daha çok araştırma yapılmasının önemine dikkat çekilmektedir.