Kastamonu’daki Atların (Equus Caballus Linnaeus, 1758) Arka Bağırsak Siliyat (Protista: Ciliophora) Faunası - Gürelli, Gözde (My University, 2024)
Bu çalışmada Kastamonu’daki atların Equus caballus Linnaeus,1758 arka bağırsak siliyat (Protista: Ciliophora) faunası belirlenerek yaygınlıklarının araştırılması, literatürdeki diğer çalışmalarla karşılaştırılarak dünya protozoon faunasına katkıda bulunulması, at arka bağırsak siliyat türlerinin dağılımına ait yeni kayıtların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Atlar geviş getirmeyen hayvanlardır. Bu yüzden mideleri basittir fakat bağırsakları oldukça gelişmiştir. Bağırsakları esas olarak ince bağırsak ve kalın (arka) bağırsak olmak üzere 2 parçaya ayrılır. Arka bağırsakta çekum, ince kolon, kalın kolon ve rektum olarak 4 kısma ayrılır. Siliyatlar arka bağırsakta yaşar ve hayvanın sindiremediği selülozu ve nişastayı sindirir ve aynı zamanda bakterilerle beslenerek arka bağırsakta düzenleyici bir işlem görürler. Ülkemizde İzmir’deki atların arka bağırsak siliyat faunasıyla ilgili çeşitli çalışmalar olmasına rağmen, Kastamonu’daki atlarla ilgili herhangi bir araştırma yoktur ve bu araştırma ilk olacaktır. Çalışmayla dünya protozoan çeşitliliğine katkı sağlanacak ve at arka bağırsak siliyat türlerinin dağılımına ilişkin yeni kayıtlar elde edilecektir.