Standart Escherichia Coli Atcc 25922 Suşunda Alt İnhibitör Konsantrasyonuna Bağlı Antibiyotik Direnci Gelişiminin Metabolomik Analizler İle İzlenmesi - Altuner, Ergin Murat (My University, 2024)
Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların üremesini durduran veya onları öldürülebilen bileşiklerdir. Fakat zaman içinde bazı sebeplerden dolayı mikroorganizmalar antibiyotiklere karşı direnç gelişimi göstermektedir. Gün geçtikçe artan antibiyotik direnci problemi, tıbbi uygulamalarda, halk sağlığında ve gıda sanayisinde ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Antibiyotiklerin sık ve bilinçsiz kullanımı, mikroorganizmaların ilaca karşı direnç kazanmasına neden olmakta ve bu durum, tedavi seçeneklerini sınırlamaktadır. Çoklu ilaç direnci gelişimi, enfeksiyonların tedavisini zorlaştırdığından, bu alanda çalışan araştırmacılar, ilaç direnci mekanizmalarının anlaşılması ve bu mekanizmaların hedeflenmesi için yeni tedavi yöntemleri geliştirme konusunda çalışmaktadır. Bu bağlamda, metabolomik yaklaşımlar antibiyotik direncinin anlaşılması konusunda önemli sonuçlar sunma potansiyeline sahiptir. Metabolomik analizler sayesinde, mikroorganizmaların antibiyotiklere maruz kalması sonucu meydana gelen değişikliklerin tespit edilerek ilaç direnç mekanizmalarının detaylı olarak anlaşılması mümkün olabilecektir. Böylece, ilaç direnci mekanizmaları daha iyi anlaşılacak ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilecektir. Önerilen bu projede, alt inhibitör konsantrasyonu olarak adlandırılan antibiyotik konsantrasyonlarında, antibiyotik direnci gelişimi sürecindeki metabolik değişiklikler izlenecektir. Bu amaçla, antibiyogram çalışmaları ve minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) testlerinde kontrol suşu olarak kullanılan standart Escherichia coli ATCC 25922 suşu seçilecek ve disk difüzyon yöntemi kullanılarak, bu suşa adım adım antibiyotiğe karşı direnç kazanması sağlanacaktır. Bu süreçte, metabolomik analizler yapılarak değişimler izlenecek ve sonuç olarak, antibiyotik direncinde rol oynayan süreçler hakkında yeni bilgiler elde edilmeye çalışılacaktır.