Kozmetik atık sularından fenton prosesiyle organik madde gideriminin ve kinetiğinin incelenmesi - Bayhan, Yalçın Kemal; Değermenci̇, Gökçe Didar (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2017)
Kozmetik endustrisi atik sularin aritimi icin fenton prosesinin uygulanabilirligi arastirilmistir. Proses suresince KOI ve TOK giderimi uzerine reaksiyon suresi, pH, sicaklik, Fe +2 ve H 2 O 2 konsantrasyonlarinin etkileri karakterize edilmistir. Elde edilen sonuclara gore, 36oC’de optimum reaksiyon suresi, pH, Fe +2 ve H 2 O 2 konsantrasyonlari sirasiyla 90 dakika, pH 3, 1 g/L, 17,5 g/L,  KOI ve TOK giderim etkinligi ise %89,6 ve %76,9 olarak belirlenmistir. Ayrica, farkli sicaklik degerleri arastirilarak prosesin kinetik analizi gerceklestirilmistir. Prosesin yalanci birinci dereceden reaksiyon kinetigine uydugu ve aktivasyon enerjisinin ( E a ) 117,7 kJ/mol oldugu belirlenmistir.
Keywords: Kozmetik atık suyu; fenton prosesi; oksidasyon; kinetik