Kendiliğinden Yerleşen Hafif Betonda Mermer Tozu Kullanımının Araştırılması - ÖZDEMİR, Celal; ÇAĞLAR, Hakan; AHISKALI, Adem; ÇİMEN, Selçuk; AVAN, Çağrı (Osmaniye Korkut Ata Universitesi, 2022)
Bu çalışmada, doğal kaynaklarımızdan biri olan Nevşehir bölgesine ait asidik pomza agregası ile Kırşehir bölgesinden elde edilen endüstriyel atık olan atık mermer tozunun kullanılması sonucu kendiliğinden yerleşen hafif beton üretilmesi amaçlanmaktadır. çimento ikame malzemesi olarak farklı oranlarda (%0, %5, %10 ve %15). Çalışma sonucunda fiziksel ve mekanik olarak kendiliğinden yerleşen hafif betondan üstün bir yapı malzemesi elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, kendiliğinden yerleşen hafif betonların taze ve sertleşmiş özellikleri araştırılmıştır. Taze beton özelliklerini belirlemek için; taze beton birim ağırlık, çökme-yayılma, V hunisi, L kutu ve U kutu testi ve taze beton birim hacim ağırlık testi yapılmıştır. Sertleşmiş beton özelliklerini belirlemek için su emme, kuru birim ağırlık testi, basınç dayanımı testi, yarmada çekme dayanımı testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; %15 mermer tozu kullanımının uygun olacağı kendiliğinden yerleşen hafif beton üretiminde kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirlenmiştir. Mermer tozu gibi endüstriyel atıkların beton üretiminde kullanılması hem çevre kirliliği hem de sürdürülebilirlik açısından önemlidir.
Keywords: Kendiliğinden yerleşen hafif beton; bims; mermer tozu; Kırşehir; Kendiliğinden yerleşen hafif beton; bims; Kırşehir; Self compacting lightweight concrete; pumice; marble dust; Kırşehir; İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering; mermer tozu; 13. Climate action; 12. Responsible consumption