LİBYA ’DA BÖBREK NAKLİ OLMUŞ HASTALARIN PARVOVİRUS B19 (PVB19) TESPİTİNDE ELISA SONUÇLARININ REAL-TİME PCR İLE DOĞRULANMASI - ALMBSUOT, Musbah Emhamed Farag (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Tek zincirli bir DNA virüsü olan B19, Parvoviridia familyasına aittir ve sadece insanda patojen olduğu bilinir. İnsanda özellikle organ nakli alıcıları gibi immün baskılanmış hastalarda birçok soruna neden olur. Böbrek nakli hastalarında parvovirüs B19, immün yanıtın başarısızlığından dolayı yıllarca devam edebilir, anemi ve başka bir retikülonitopeni gibi kronik klinik belirtilerle ilişkili olabilir. Libya'da iki ana böbrek nakli merkezinde (Tripoli Central Hospital- General Hawari Hospital) 2017 Ocak ayından 2017 Aralık ayına kadar olan periyotta kontrol edilen yaşları 12-64 arasında değişen 50 böbrek nakli hastasından (10 kadın-40 erkek) 5 mL kan örneği alındı. Numunelere 3000 RPM’de 5 dakika santrifüj yapıldı ve serumu alındı. Alınan serumlar analize kadar -20 °C’de dondurularak saklandı. Numuneler hastaların yaş, cinsiyet, kanın alım tarihi, kullandıkları immün süpresif ilaçlar, tıbbi öyküleri gibi bilgilerle desteklendi. Tüm numuneler, Parvovirus B19 IgM'ye karşı tespit antikoru ve dolaylı ELISA prensiplerine bağlı olarak parvovirus B19 IgG'ye karşı antikor için enzim bağlı immünosorbent tahlil tekniği (ELISA) ile analiz edildi. Pozitif sonuçlar, RT-PCR ile doğrulandı. Parvovirus B19 oranının seropozitifi, IgM (akut enfeksiyon) için 3/50 (%6) ve IgG (kronik enfeksiyon) için 34/50 (%66) idi. Libya böbrek naklinde ParvovirusB19'un seropozitifliği (Her iki IgM, IgG) yaşa bağlıdır; etkilenen yaş, 20-39 yaş arasındaydı. Tüm IgM sonuçları pozitif iken, 20 örnekten 6 BN pozitif seçildi. Sonuç, Libya'daki böbrek nakli arasında yaygın olan Parvovirus B19'un ve Libya böbrek nakli hastalarının %35'inin B19 tarafından enfeksiyona duyarlı olduğunu göstermiştir. RT-PCR, özellikle virüs prevalansını saptadığında, gerçek viral enfeksiyonu ELISA'dan daha fazla tespit eder.
Keywords: Parvovirus B19, ELISA, Böbrek Nakli, Anemi, retikülositopeni