Okul öncesi öğretmenlerinin bilim uygulamalarına yönelik fark etme becerilerinin incelenmesi ve deneyim yıllarına göre karşılaştırılması: Çoklu durum çalışması - Süzer, Oğuzhan (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Eğitim hedeflerine ulaşılmasında öğretmenler temel aktörlerdir. Eğitimle ilgili tüm konuları fark etme ve ayırt edebilme, öğretmenlerin eğitime sağlayacağı katkı açısından belirleyici rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı deneyim yıllarındaki okul öncesi öğretmenlerinin bilim uygulamalarına yönelik video temelli fark etme çalışmaları ile fark etme becerilerinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırmaya deneyim süresi 3, 6 ve 11 yıl olan üç öğretmen katılmıştır. Katılımcıların durumlarının tanımlanması amacıyla, mesleki özelliklerine ve okul öncesi eğitimde bilim uygulamalarına yönelik yarı yapılandırılmış ön görüşmeler yapılmıştır. Daha sonra katılımcılara altı haftalık süreçte bilim uygulamalarına yönelik okul öncesi etkinlik videoları izletilerek, videolarda fark ettikleri durumlara yönelik yansıtıcı görüşmeler yoluyla veriler toplanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, deneyimin bilim uygulamalarına yönelik fark etme becerisinde önemli bir rolü olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, elde edilen bulgular katılımcıların çalışma süreci ilerledikçe “öğretmen” odağındaki durumlardan ‘öğrenci’ odaklı durumları fark ettiğini ve fark ettiği durumları daha detaylı açıkladığını göstermektedir. Araştırma bulguları literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Examination of preschool teachers' difference skills for science application and comparison by years of experience: Multi-case study
Keywords: Öğretmen Fark Etmesi, Fark Etme Becerileri, Bilim Uygulamaları, Mesleki Gelişim, Okul Öncesi