ABD deki Nebraska Üniversitesi nin Ankara Üniversitesi ne Yaptığı Yardımlar - Kaya, Havva (Akademik Tarih ve Dusunce Dergisi, 2023)
Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye üzerindeki etkisi İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha da artmıştır. Savaş sonrasında ABD, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede daha etkin rol oynamak için, Marshall Planı ve Truman Doktrini gibi yeni stratejiler geliştirmiştir. ABD’nin izlediği bu politikanın bir sonucu olarak Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeye iktisadi ve askeri yardım yapılmıştır. ABD diplomatik ve askeri sahalarda olduğu gibi eğitim alanında da Türkiye’de etkin rol oynamış ve özellikle 1950’li yıllarda yeni kurulan yükseköğretim kurumlarında ABD modeli üniversite sistemi uygulamak istemiştir. Yükseköğretimin geliştirilmesi amacı ile ABD’den uzmanlar getirilmiş ve eğitim almaları için öğretim görevlileri ABD’ye gönderilmiştir. Ayrıca ABD, Türkiye’de bulunan ve yeni kurulan yükseköğretim kurumlarına ders malzemesi bağışlarında da bulunmuştur. Bu çalışmada, ABD’deki Nebraska Üniversitesi’nin Ankara Üniversitesi’ne yaptığı yardımlar arşiv belgelerinden faydalanılarak ele alınmıştır. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan konuyla ilgili belgeler incelenmiş ve 1957-1963 yılları arasında Nebraska Üniversitesi’nin Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakültelerine bağış yolu ile gönderdiği malzeme bağışları hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ayrıca bu konuda tetkik eserler ve gazetelerden de faydalanılmıştır.